Povratak

Kunić gricka piljevinu | Stelja za kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imamo kunića starog mjesec i po dana i primjetile smo da gricka piljevinu, možda je i jede. Je li mu to može kako naškoditi, da li da je onda maknemo ili ne? Kako da ga na najlakši način priviknemo na nas, tek smo ga dobile? LP, Estera

O: Lako je moguće da Vaš kunić zapravo jede svoj izmet (koprofagija), što je normalna pojava u svijetu glodavaca. Naime, one mekanije kuglice koje se zapravo fermentiraju u slijepom crijevu on dvostruko probavlja. Prilikom primarne probave samo se dio nutrijenata resorbira i te mekanije kuglice sadrže dvostruko veće količine proteina, više B- vitamina, a manje vlakana od tvrdih kuglica izmeta pa ih kunić ponovno jede, probavlja  i u drugoj pokušaju resorbira preostale nutrijente.

Piljevina je inače dobra stelje, naprosto iz razloga što ima dobra upijajuća svojstva. Kunić je uredna životinjica i on obično već kao vrlo mali nauči mokriti u jedan kut kojeg ćemo onda svakodnevno čistiti, a ostatak kaveza po potrebi (od 1 put tjedno do 2-3 puta tjedno). On vrlo brzo kavez počinje doživljavati kao svoju kuću. Stelju od piljevine možete zamijeniti sa peletama od drveta ili recikliranog papira, npr Cat's Best neutralne pelete ili one s mirisom ili Cunipic pelete od recikliranog papira, a isto tako se pokazao odličnim i Vitaktaftov Farmer's granulat  također biljnog podrijetla (pšenica). Za tu vrstu stelje se vlasnici odlučuju jer se manje raznosi po kući i dobro neutralizira miris, ali ponavljam, piljevina je sama po sebi dobra i neškodljiva.

U budućnosti ćete mu možda trebati kupiti malt pastu za glodavce, za lakše izbacivanje kuglica dlake, a  koja sadrži ulja i celulozu, što također može biti razlog zašto gricka piljevinu.

Kunići su društveni, umiljati i razigrani, još naravno posebno razigrani i skakutavi ovako maleni, kao i sve mlade životinje. Obično se brzo nauče na svoga vlasnika i uživaju u svakodnevnom maženju i pažnji koju vole i trebaju pa koliko god mu se možete posvetiti, posvetite se, a on će Vam to zasigurno vratiti. Trebao bi biti što više vani, kavez koliko god bio velik za njegovu skakutavost je nedovoljno velik. Jasno, mora biti pod kontrolom jer štošta znaju pregristi. Opet, treba uzeti u obzir i njihovu individualnost, ali obično kuniću ne treba puno da se nauči na novo okruženje, za razliku od npr. zamorčića kojemu treba malo duže da se opusti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr